Alergie pokarmowe mogą być nieprzyjemne, a w niektórych przypadkach nawet zagrażać życiu. Istnieją różne rodzaje alergii pokarmowych, a organizm każdej osoby reaguje w unikalny sposób. Dostępne są opcje leczenia, które pomagają złagodzić objawy reakcji alergicznej na pokarm, ale unikanie pokarmów, które organizm traktuje jako zagrożenie, jest podstawową linią obrony przed takimi reakcjami. Chcielibyśmy omówić, w jaki sposób terapia biorezonansowa odgrywa ważną rolę w zapobieganiu alergicznym reakcjom pokarmowym poprzez zapewnienie skutecznego mechanizmu testowania.
Typowe rodzaje alergii pokarmowych
Ponieważ reakcje alergiczne na żywność mogą różnić się od łagodnych do ciężkich objawów, istnieje prawdopodobieństwo, że wiele osób stale doświadcza reakcji alergicznych na niektóre pokarmy, nawet o tym nie wiedząc. Problem polega na tym, że na dłuższą metę ciągłe reakcje powstające w ludzkim ciele mogą prowadzić do poważniejszych problemów. Istnieje wiele różnych rodzajów żywności, które mogą powodować reakcję alergiczną, ale według American College of Allergy, Asthma and Immunology niektóre rodzaje żywności są uważane za częściej związane z alergiami pokarmowymi niż inne. Obejmują one:
- Mleko i inne produkty mleczne
- Jajka
- Orzeszki ziemne i orzechy drzewne
- Ryby i skorupiaki
- Pszenica
- Soja
Objawy alergii pokarmowych
Jak wspomnieliśmy wcześniej, reakcja alergiczna na żywność może powodować objawy, które wahają się od łagodnych, często stosunkowo niezauważalnych objawów, po cięższe ataki alergiczne, które w niektórych przypadkach mogą zagrażać życiu. Według projektu Food Allergy Research & Education Project objawy uważane za „łagodne do umiarkowanych” obejmują:
- pokrzywka
- Wysypki skórne, w tym wokół oczu i ust
- Biegunka, nudności i wymioty, którym również mogą towarzyszyć bóle brzucha
- Kichanie i zatkany nos
- Suchy kaszel
- Swędzący kanał słuchowy i usta
Objawy uważane za poważniejsze i wymagające niepokoju obejmują problemy z przełykaniem, sinienie, słaby puls, utratę przytomności, ból w klatce piersiowej, problemy z oddychaniem i niskie ciśnienie krwi, któremu może towarzyszyć uczucie osłabienia i splątania jak mdlenie. Należy zauważyć, że te poważniejsze objawy mogą prowadzić do anafilaksji, stanu zagrażającego życiu, który może prowadzić do śmierci, jeśli nie zostanie natychmiast leczony.
Jak leczy się alergie pokarmowe?
Dostępne są różne rodzaje opcji leczenia, które pomagają w zwalczaniu objawów spowodowanych atakiem alergicznym. Konkretna opcja leczenia, która działałaby najskuteczniej dla konkretnej osoby, zależy od nasilenia objawów, których doświadczają. Według WebMD najskuteczniejszą metodą leczenia alergii pokarmowych jest przede wszystkim unikanie pokarmów, które wywołują taką reakcję, ale niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z poszczególnych rodzajów żywności, na które są uczuleni.
Najczęstszym rodzajem leczenia stosowanego w leczeniu łagodnych do umiarkowanych reakcji alergicznych na pokarm jest dawka leków przeciwhistaminowych. Na rynku dostępnych jest wiele leków przeciwhistaminowych o różnej mocy. Łagodne reakcje można leczyć małą dawką tej opcji leczenia, natomiast umiarkowane reakcje będą wymagały większej dawki leków przeciwhistaminowych. W przypadku poważniejszych ataków alergii pokarmowej wymagana będzie dawka adrenaliny. Anafilaksję leczy się również dawką epinefryny. Epinefryna zatrzyma uwalnianie większej ilości histaminy, co pomoże stopniowo redukować odczuwane objawy, a lek pomoże również rozluźnić napięte mięśnie, aby umożliwić pacjentowi łatwiejsze oddychanie.
Jak terapia biorezonansowa może pomóc w alergiach pokarmowych?
Standardowy proces testowania alergii pokarmowych nazywa się testem kolczastym, ale dobrze wiadomo, że wyniki tych testów nie zawsze są bardzo dokładne. Terapia biorezonansowa jest stosowana do skutecznego wykrywania poszczególnych rodzajów żywności, na które dana osoba ma alergię, poprzez testowanie odpowiedzi organizmu na częstotliwości różnych rodzajów żywności. Dodatkowo terapia biorezonansowa pomogła niezliczonej liczbie pacjentów określić przyczynę ich reakcji alergicznych na niektóre pokarmy, a także pomaga w ustaleniu przyczyny zatrucia pokarmowego np. pasożytów i nieprawidłowych wiadomości wysyłanych w ich ciałach. Te podstawowe przyczyny można następnie skorygować, co może pomóc pewnej liczbie pacjentów w naprawieniu problemu i wyeliminowaniu alergii na określony rodzaj żywności.
Wniosek
Alergie pokarmowe mogą być niezwykle niebezpieczne, a gdy wystąpi anafilaksja, osoba może umrzeć, jeśli nie zostanie wyleczona tak szybko, jak to możliwe. Znajomość rodzajów alergii, na które cierpi dany pacjent, może pomóc mu uniknąć takich pokarmów. Dzięki zastosowaniu technologii Bioresonance pacjenci mogą uzyskać dokładny odczyt swoich alergii pokarmowych, a także określić, co dokładnie powoduje ich reakcje. Ukierunkowując się na przyczynę alergii pokarmowych w planie leczenia, alergie te mogą zostać wyeliminowane, a dana osoba może cieszyć się jedzeniem, którego wcześniej nie mogła spożywać.